Λάκης Βασιλειάδης: Συνάντηση με Λίνα Μενδώνη για τον αρχαιολογικό χώρο Πέλλας και τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε εχθές ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης με την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη. Κύριο θέμα της συνομιλίας αποτέλεσε η ανάδειξη του πολιτισμού της Πέλλας και των θησαυρών της, με στόχο πρωτίστως την προστασία και δευτερευόντως την αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Λάκης Βασιλειάδης μετέφερε στην Υπουργό το διαχρονικό αίτημα των πολιτών της Πέλλας για ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Συζήτησαν λύσεις για περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση του Χώρου, πάντα με σεβασμό και με βιώσιμο τρόπο. Η «Πρωτεύουσα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» αποτελεί ένα δυνητικά ισχυρό brand name το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε σωστά, εάν συνεργαστούμε όλοι μαζί οι φορείς, η εφορία αρχαιοτήτων, η τοπική αυτοδιοίκηση, το Υπουργείο. με σωστές δράσεις εξωστρέφειας. Ο Βουλευτής δήλωσε ότι «οφείλουμε να αναδείξουμε τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Πέλλας και χαίρομαι επειδή η Υπουργός έχει ίδια γνώση και εμπειρία της περιοχής και των ευρημάτων της».

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών, του αρχαιότερου χριστιανικού ναού της πόλης, ο οποίος χτίστηκε το 1876 και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Όπως ενημέρωσε η Υπουργός, αν και η σχετική μελέτη είχε εγκριθεί από το Υπουργείο, το έργο δεν εντάχθηκε στο προηγούμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας, από την προηγούμενη διοίκηση. Βούλησή της, πάντα σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα, αποτελεί η ένταξή του στο πρόγραμμα της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027, εάν δεν μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από τα αδιάθετα αυτής.

Σχόλια