Λάκης Βασιλειάδης: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΡΑΕ για το φυσικό αέριο στην Έδεσσα

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης με τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Δρ. Νικόλαο Μπουλαξή, στα γραφεία της ΡΑΕ στην Αθήνα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του Βουλευτή αναφορικά με την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Πέλλα.

Συγκεκριμένα, αφορμή για την πρωτοβουλία του Βουλευτή στάθηκε η πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ για αδειοδότηση κατασκευής έργου τροφοδοσίας συμπιεσμένου φυσικού αερίου CNG στην Έδεσσα, τον πρώτο από τους Δήμους της Πέλλας στον οποίο εγκρίνεται ένα τέτοιο έργο.

Σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμ. 1099/2019 της ΡΑΕ, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’5096/31.12.2019, το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην περιοχή της Έδεσσας θα αποτελείται από:

α) Σταθμό συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG). Για την τροφοδότηση του δικτύου διανομής (4 bar), θα εγκατασταθεί σταθμός αποσυμπίεσης συμπιεσμένου φυσικού αερίου 1.800m3/h (CNG Station) στον οποίο το συμπιεσμένο φυσικό αέριο θα μεταφέρεται με ειδικά βυτιοφόρα οχήματα, και

β) δίκτυο χαμηλής πίεσης 4 bar, το οποίο τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από το σταθμό αποσυμπίεσης 200/4bar και διανέμει το αέριο σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές.

Νωρίτερα, σε επικοινωνία του Λάκη Βασιλειάδη με το Δημήτριο Γιάννου, ο Δήμαρχος Έδεσσας τόνισε το έντονο ενδιαφέρον της υλοποίησης ενός τέτοιου έργου και στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις για τις περαιτέρω ενέργειες.

Ο Βουλευτής ενημερώθηκε για το θεσμικό πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, αλλά και τις προοπτικές επέκτασης του δικτύου στα Γιαννιτσά, την Αριδαία, τη Σκύδρα, με οποιοδήποτε τρόπο τροφοδοσίας. Τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει η Πέλλα πρόσβαση σε φτηνή ενέργεια, η οποία όχι μόνο θα ωφελήσει τους πολίτες ενός νομού με αυξημένες ανάγκες θέρμανσης, αλλά και τη μικρή και μεγάλη βιομηχανία, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμες επενδύσεις. Διαπίστωσε πως το φυσικό αέριο αποτελεί την καλύτερη επιλογή μεταβατικού καυσίμου στη διαδικασία απολιγνιτοποίησης προς τις βιώσιμες μορφές ενέργειας και την ενεργειακή ουδετερότητα.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας σημείου εξόδου από τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στο Άσπρο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως είναι απαραίτητο και ο Βουλευτής σημείωσε πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε ο ΔΕΣΦΑ να επισπεύσει την υλοποίηση της επένδυσης για τη μετατροπή του βαλβιδοστασίου του TAP σε σημείο εξόδου.

Σχόλια