Λάκης Βασιλειάδης: Ερώτηση για το αντιπλημμυρικό της Τάφρου 66 και του Λουδία

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Λάκης Βασιλειάδης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ζητά την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία στην Τάφρο 66 και τον Λουδία ποταμό.

Η μελέτη έχει ως στόχο την καταγραφή των τεχνικών δεδομένων των δύο λεκανών έτσι ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν από πλευράς Περιφέρειας και οι οριστικές μελέτες ώστε το έργο, το οποίο κοστολογείται περίπου στα 23 εκατομμύρια ευρώ, να καταστεί ώριμο και να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για ένταξη σε χρηματοδοτικό μέσο.

Σύμφωνα με το Βουλευτή πρόκειται για ένα άκρως απαραίτητο έργο, το οποίο έχει όχι μόνο αναπτυξιακό χαρακτήρα για την Πέλλα, αλλά αποτελεί και ζήτημα πολιτικής προστασίας και ασφάλειας των πολιτών και των περιουσιών τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: Έγκριση περιβαλλοντικών όρων μελέτης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην Τάφρο 66 και τον ποταμό Λουδία

Η ΠΕ Πέλλας αντιμετωπίζει λόγω γεωγραφίας μόνιμο πλημμυρικό πρόβλημα, το οποίο ενδέχεται να εξελιχθεί σε απειλητικότερο με την πάροδο του χρόνου, λόγω των επιπτώσεων της Αλλαγής του Κλίματος και των ολοένα συχνότερων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο κάμπος της Πέλλας και της Ημαθίας δεν αποχετεύεται φυσικά, αποτελεί φυσική λίμνη που ακόμα και με την απαλλαγή της από τα ορεινά (υψηλά) ύδατα, οι τοπικές και μόνο βροχοπτώσεις αρκούν να διατηρήσουν μεγάλες εκτάσεις κάτω από την επιφάνεια των νερών. Οι δύο μοναδικοί αποδέκτες του υδάτινου αυτού όγκου είναι η περιφερειακή διώρυγα Τάφρος 66 και ο ποταμός Λουδίας.

Συγκεκριμένα, ο ποταμός Λουδίας βρίσκεται σε μία μόνιμη φυσική κατάσταση πλημμύρας η οποία πρέπει να αποδυναμωθεί με τεχνητό τρόπο, είτε φυσικά με τη διαπνοή των καλλιεργειών, είτε με στράγγιση ή άντληση των υδάτων. Στην Τάφρο 66 τα φαινόμενα είναι πολύ έντονα, αλλά για μικρότερη διάρκεια, μετά από έντονη βροχόπτωση.

Για αυτούς τους λόγους, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος προχώρησε σε εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την αποτύπωση της γεωμετρίας των δύο αποστραγγιστικών καναλιών, τη μελέτη της υδραυλικής λειτουργίας τους, τον εντοπισμό υδραυλικών προβλημάτων και το σχεδιασμό έργων αποκατάστασης της ασφάλειας των παρόχθιων εκτάσεων, των αναχωμάτων και των υφιστάμενων τεχνικών, για την οποία σήμερα εκκρεμεί η έκδοση απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Με δεδομένο ότι το έργο αποτελεί ύψιστης σημασίας τόσο ως αναπτυξιακό για την οικονομία και την αγροτική παραγωγή της Πέλλας, αλλά και ως ζήτημα πολιτικής προστασίας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται το Υπουργείο και σε τι χρόνο να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης;
  2. Προτίθεται το Υπουργείο να προβλέψει μέτρα για την περιβαλλοντική προστασία των δύο αυτών τεχνιτών υδάτινων αποδεκτών στην επικείμενη 2η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών EL09 και EL10;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος Βασιλειάδης»

Σχόλια