Λάκης Βασιλειάδης: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανταποκρίθηκε στο δίκαιο αίτημα των δενδροκαλλιεργητών για καταβολή στρεμματικών αποζημιώσεων

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανταποκρίθηκε στο δίκαιο αίτημα των δενδροκαλλιεργητών για καταβολή στρεμματικών αποζημιώσεων μέσω του κανόνα ενισχύσεων ήσσονος σημασίας «de minimis».

Συγκεκριμένα, προβαίνει άμεσα σε ενίσχυση 70€ ανά στρέμμα στο επιτραπέζιο ροδάκινο και 50€ ανά στρέμμα στο νεκταρίνι, αποδεικνύοντας πως η Νέα Δημοκρατία υπήρξε ανέκαθεν η παράταξη που είχε πραγματική ευαισθησία για τον αγροτικό κόσμο. Οι καταβολές θα γίνουν στο άμεσο χρονικό διάστημα εν όψη των εορταστικών ημερών και με στόχο και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η συντονισμένη προσπάθεια επικοινωνίας της απώλειας εισοδήματος, ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους εξαιτίας των -ολοένα αυξανόμενων ελέω αλλαγής του κλίματος- ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και του ρωσικού εμπάργκο για τους δενδροκαλλιεργητές, τόσο από τους οργανωμένους φορείς τους, όσο και από σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της Πέλλας και όμορων περιφερειακών ενοτήτων, απέφερε αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης είχε αναφέρει τις ανάγκες σε συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε συνάντησή του στις 19 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, είχε φέρει το ζήτημα στη Βουλή με την από 10 Δεκεμβρίου ερώτησή του προς τον Υπουργό με αφορμή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό του Συλλόγου Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Πέλλας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόσφατη ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2020.

Ο Βουλευτής δήλωσε πως αν και η λογική της κρατικοδίαιτης αγροτικής παραγωγής με ενισχύσεις και αποζημιώσεις είναι μακριά από τη φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας, δυστυχώς, για τους δενδροκαλλιεργητές φέτος είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Είναι επιτακτική ανάγκη, να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι μεγάλες ζημιές της φετινής χρονιάς.

Χαιρετίζοντας την απόφαση του Υπουργείου, ανέφερε πως τώρα είναι η ώρα για ένα νέο εθνικό σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής και δηλώνει σίγουρος ότι το κλίμα συνεργασίας μεταξύ φορέων και διοίκησης θα οδηγήσει σύντομα σε μια σύγχρονη και πραγματικά ανταγωνιστική πρωτογενή παραγωγή.

Σχόλια